Foredraget fokuserer på de store landreformer sidst i 1700-tallet med ophævelse af stavnsbåndet, den begyndende frisætning af bønderne samt Grundtvigs tanker i 1800-tallet om folket, oplysning og folkestyre.
Hvor den enevældige konge baserede sin magt på adelen, blev folkestyret baseret på folket. Og for Grundtvig var folket lig med bønderne. Bøndernes frisætning vil i foredraget blive spejlet ind i den almindelige frisætning fra kirkens åg, som for alvor tog fart fra Reformationens start i 1517. I nutidigt perspektiv kan man så stille det spørgsmål, om folket i dag er frisat eller stadig underlagt en højere myndighed?
Varighed: 2×45 min.
Udstyr: Projektor og en bærbar pc. Foredragsholderen tager sin egen bærbare pc og kabler med, som kan benyttes, hvis der fra projektoren er en vga- og/eller hdmi-udgang. I flere af foredragene er der brug for et lydanlæg – dette aftales nærmere ved booking. Ved foredrag i større lokaler er der brug for knaphulsmikrofon.
Pris: kr. 1640,- (ekskl. transportudgifter).
Supplerende foredrag:
Foredraget kan fx suppleres med Steen Ole Hedelund Jørgensens andre historiske foredrag om vejen til folkestyre, demokrati og velfærd, som vi kender det i dag. Temaet kredser om landboreformerne sidst i 1700-tallet, de store territoriale tab i begyndelsen af 1800-tallet, enevældens fald i 1848 og om udviklingen af velfærdsstaten frem til i dag.
Læs om foredraget “Folkets forår 1848” her.
Læs om foredraget “Fra europæisk stormagt til lilleputnation” her.
Læs om foredraget “Fra almisser til velfærd” her.