Foreningsforedrag.dk logo - foredrag til foreninger og virksomheder

Pris for foredrag

1640 kr.

Gudenåen

Til dette foredrag om Gudenåen, Danmarks længste å, fortæller Poul Marcus bl.a. om jægerfolket, der slog sig ned ved åen, og om middelalderens munke, der anlagde klostre og vandmøller. Vi får også historien om Danmarks største vandkraftværk, Gudenaacentralen, og om hvordan en hel by måtte sættes under vand.

Og så skal vi høre om pramdragere, der var et berygtet folk, som kun kom i berøring med vand, når de var på arbejde. De holdt trafikken i gang og var med til at holde liv i fiskeri- og håndværkersamfundet, pottemagerne og træskomændene, der solgte tusindvis af træsko årligt. Derudover var der også kunstnerne, som var optaget af egnen omkring Gudenåen – “Det mørke Jylland”.

Der vil være mulighed for, uden prisstigning, at forlænge foredragets varighed med 15-20 minutter, hvor Poul vil fortælle om Randers Fjord. Her ligger færgestedet, som tilhørte den danske konge, indtil han pantsatte det til en velhavende familie i Hamburg. Fjorden gemmer også på gode og finurlige historier om herregårde, et jomfrukloster og gamle skanser med volde, grave og træpalisader.
Varighed: 2×40 min.
Udstyr: Projekter, lærred og mikrofon.

 

Praktisk

Foredragsholder

Poul Marcus
At formidle blev mit levebrød. Jeg kom til at beskæftige mig med at fremstille undervisningsmaterialer til folkeskoler og gymnasier, og siden hen tog jeg initiativ til at oprette Han Herred Naturcenter og Skeelslund Kunstcenter. I 90'erne blev jeg den daglige leder af Århus Kunstmuseum (i dag kaldet ARoS), og jeg har nu i mere end 25 år holdt foredrag. Hjemmeside: www.poulmarcus.dk