Vær med når vi hører fortællingen om den berømte Ole, der blev henrettet i København i 1840. Det er en gribende beretning om en lille mands kamp i et samfund uden medfølelse, men det er også beretningen om de store økonomiske problemer i første halvdel af 1800-tallet. Her opstod bl.a. konkursen i 1813, der medførte mange elendigheder i vores samfund, og hvor det var den lille mand, det gik hårdest ud over.
Ole levede i første halvdel af 1800-tallet. To ting gør ham ualmindeligt interessant og bevægende. For det første var han en af de sidste personer i Danmark, der blev henrettet ved halshugning – det var i 1840.
For det andet – og det er absolut det vigtigste: Denne sølle, ustuderede småforbryder med en gyselig opvækst og urimelige vilkår i sit korte liv har givet os en enestående gave, nemlig sine erindringer. Skrevet i et ubehjælpsomt sprog er de en forklaring på, hvorfor han blev kriminel og morder.
De er også en sønderrivende anklage mod et samfund, der var hårdt og koldt mod dem, der ikke var med i de øvre lag. Og det enestående er, at med hans ”Min Historie” har vi det, man ellers ikke har: En beskrivelse af livet på den tid blandt de laveste klasser. Dem skrev man ellers ikke om, ligeså lidt som man malede eller tegnede disse – undtagen i stærkt forskønnede udgaver – puhha!! Med Kollerøds bog får vi et indblik, det ellers næsten er umuligt at få.
Hans Peter fortæller om samfundet og livet dengang, og han fortæller den grumme, men dybt, dybt bevægende historie om Oles liv og død.
Varighed: 2×45 min. plus pause.
Udstyr: Ingen krav.