Renæssancen opstod i Italien allerede i 1300-årene og varede i næsten 300 år. Mange kunstnere oplevede, at der fandt en fornyelse af kunsten og kulturen sted, en frigørelse i forhold til den dominerende universelle katolske kirke, som blev forløberen for den moderne nationalstat og i Nordeuropa en forudsætning for Reformationen.
Begrebet “renæssance” opstod også i Italien, men blev hurtigt et omstridt begreb, for hvad forstod man egentlig ved renæssancen? Var det en genfødelse af antikkens kultur eller var antikkens kultur aldrig ophørt med at eksistere? Hvad var det fornyende i datidens Italien?
I foredraget vil der blive gjort rede for humanismen som den kulturelle strømning, der ud fra litterære studier begyndte at sætte spørgsmålstegn ved de traditionelle dogmer, som ofte var blevet fastholdt af kirken. Der vil også blive vist, hvordan rige borgerlige familier optrådte som mæcener, bl.a. Medicierne, og støttede nybrud indenfor arkitektur, skulptur og billedkunst og dermed fik afgørende betydning for kunstnere som Brunelleschi, Alberti, Masaccio, Donatello og senere Botticelli. Med dem satte kunsten nye normer og nye højder!
Pris: kr. 2550,- (plus transport efter aftale)
Varighed: ca. 2 timer inkl. pause