Foreningsforedrag.dk logo - foredrag til foreninger og virksomheder

Pris for foredrag

1795 kr.

Julekugler, højtider og årstider

Rør blot ikke ved min gamle jul – om julens traditioner

Juleskikkene, som vi kender dem i dag, har rødder langt tilbage i tiden. Hvorfor har vore kære juletraditioner den udformning, de har? Skulle vore nisser monstro have noget at gøre med den hedenske frugtbarhedsgud Frej? Hvorfor måtte man i gamle dage ikke gå ud i julenatten? Hvorfor sværtede man tidligere kvægets tænder med sod ved juletid? Hvorfor skal nissen have sin grød? Hvad har halmbukke med jul at gøre? Hvornår begyndte man at hente grantræer ind i stuen?

Alle disse spørgsmål og mange andre skal vi i dette foredrag finde svar på. Og så skal vi høre om julens traditioner fra hedensk tid og op gennem den kristne tid. Vi skal også en tur til det gamle Rom, til Tyrkiet og Ægypten for at finde forklaringer på elementer i vore juletraditioner.
Varighed: 2×45 min.
Udstyr: Projektor og tavle.

 

Praktisk

Foredragsholder

Allan Skovsgaard Wien
Jeg er cand.mag. i religionsvidenskab og engelsk og har i mere end 20 år rejst rundt i landet med mine foredrag. Gennem årene har jeg også undervist på folkeuniversiteter mange steder i landet. Mine interessefelter spænder bredt, og jeg har blandt meget andet studeret sagaer samt islandsk kultur og historie. Hjemmeside: www.allanwien.dk