Foreningsforedrag.dk logo - foredrag til foreninger og virksomheder

Pris for foredrag

2550 kr.

Historie, soldater på vej i krig

Sønderjylland som republik

Da 1. verdenskrig sluttede i november 1918, var Tyskland opslugt af den sovjettisk inspirerede rådsbevægelse, som ville omforme det kejserlige Tyskland til en socialistisk republik med arbejderråd som styreform. Sønderjylland var dengang en del af Tyskland, og blev derfor inddraget i denne rådsbevægelse.

Republikken på Als under ledelse af skræddersvenden Bruno Topf, er det kendteste og mest berømte eksempel. Men alle steder i Sønderjylland blev der oprettet tilsvarende arbejder-, bonde- og soldaterråd, som bl.a. skulle sikre forsyningerne til de store tyske byer i det kaos som opstod, da verdenskrigen sluttede.

Foredraget vil gøre rede for baggrunden for denne rådsbevægelse og for dens udvikling i de sønderjyske byer og landsogne, herunder Bruno Topfs kortvarige funktion som såkaldt præsident for republikken Als.

 

Praktisk

Foredragsholder

Jørn Buch
Jeg er historiker og passioneret foredragsholder, med speciale i europæiske mindretal. Jeg er 73 år (født 1945) og blev student fra Tønder Statsskole i 1965. Læreruddannet på Haderslev Statsseminarium 1968. Cand.phil. i Historie fra Aarhus Universitet 1974. Seminarieadjunkt på Haderslev Statsseminarium 1973-1985. DR-Danmarks Radio 1985-1994 som specialmedarbejder i grænselandsspørgsmål, dansk-tyske relationer og mindretalsforhold. Deltager i FUEV-FUEN, Den europæiske Mindretalsunions kongres hos nationale mindretal rundt om i Europa. Hjemmesidewww.Jorn-Buch.dk